Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

Welke HDMI versies zijn er en wat kan ik ermee?

Vroeger zorgden aansluitingen voor kwaliteitsverlies van zowel audio als beeld. Dit werd vooral veroorzaakt door de kabels die gebruikt werden om het apparaat met de tv te verbinden. Met de komst van HDMI is dat verleden tijd. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Een HDMI-kabel kan wèl digitaal signaal doorvoeren zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor geniet jij elke dag opnieuw van het best beeld en geluid! De komst van de HDMI-kabel is al een tijdje geleden. De eerste HDMI-kabel konden we in 2003 kopen en tegenwoordig zijn er al verschillende versies uitgebracht. Tegenwoordig worden op de nieuwste producten nog maar enkele versies gebruikt. Dit zijn HDMI 1.4 en HDMI 2.0. Hieronder lees je meer over de voordelen.

HDMI 1.4:

Er zijn een groot aantal verbeterpunten doorgevoerd in de HDMI 1.4, namelijk

  • Netwerk: Deze versie wordt de integratie van HD video, HD audio met ethernet in dezelfde kabel. Zo kan het signaal van je thuisnetwerk, internet, beeld en audio worden geïntegreerd in één kabel.
  • Audio Return Channel: Audiosignalen kunnen worden terug gestuurd naar de receiver om het geluid af te laten spelen. Er handig wanneer je gebruik maakt van analoog tv. Eigenlijk zou je een kabel terug naar de receiver moeten leggen, om audio via je receiver naar je speakers te laten lopen. Nu kan alles via slechts één kabel!
  • HDMI-CEC: Wanneer apparatuur aan did protocol voldoet, kun je verschillende apparaten met elkaar laten communiceren. Zo kun je de home cinema set of soundbar laten aanspringen, wanneer je enkel de blu-ray speler aan drukt.
  • Snelheid: Innovatieve technieken zoals 2K, 4K en 3D-tv hebben meer bandbreedte nodig. HDMI 1.4 geeft deze ruimte.
  • HD in je auto: Een nieuwe aansluiting is geïntroduceerd die de auto-industrie zal helpen om Hd video en audio in de auto te laten integreren via HDMI.
  • Kleinere aansluiting: De nieuwe aansluiting is een 19 pins, welke kleiner is dan de huidige aansluitingen.

HDMI 2.0:

Deze HDMI-versie ondersteunt 4K-video met hoge frame rates en verbeteringen wat betreft HDMI-CED en lip-synch. De maximale doorvoersnelheid is verhoogd naar 18 Gbit/s. Klik hier voor meer informatie over HDMI 2.0.

Zoals hierboven beschreven zijn er nog twee HDMI-versies die veel gebruikt worden. Welke voor jou van toepassing is, hangt af van jouw behoeften. Wil jij zeker weten dat een HDMI-aansluiting jouw behoeften vervult? Dan zit je met beide versies wel goed.

Er zijn helaas geen producten die voldoen aan deze criteria.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 is de nieuwste versie van de immens populaire aansluiting. Dezeversie werd aangekondigd op 4 januari 2017 en is sinds 28 november 2017 beschikbaar. Het bied ondersteuning aan de weergave van een hogere resolutie en hogere refresh rates. Ook 4K en 8k beelden worden ondersteund, net als Dolby Atmos geluid.

<< Terug naar Wiki tv advies

Wij zijn officieel dealer van