Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

TV kopen: doe het eenvoudig online!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een televisie online te kopen. Logisch, want vaak is dit heel voordelig. En online kun je eenvoudig heel veel verschillende tv's met elkaar vergelijken. Dit maakt het tegelijk natuurlijk wel weer lastig om de juiste keuze te maken. Specificaties en ingewikkelde termen vliegen je om de oren. Wat dacht je bijvoorbeeld van 4K Ultra HD, HDR, HDMI, LED en OLED? Voor sommige mensen zijn dit bekende termen, terwijl anderen geen idee hebben. Daarom zetten wij de belangrijkste eigenschappen van tv's op een rij, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Ga jij een nieuwe televisie kopen? Lees dan snel verder, want wij gaan je helpen.

Tips bij het kopen van een nieuwe televisie

Schermafmeting

De afmeting van een beeldscherm wordt doorgaans weergegeven met een inchmaat. Men kijkt dan naar de diagonaal, van linksonder naar rechtsboven. Het gebruik van inches kan lastig zijn, want we zijn gewend om met centimeters te werken. Kijk daarom hier hoeveel inch een centimeter is. De laatste jaren zijn beeldschermen steeds groter geworden. Vonden we tien jaar geleden 40 inch bijzonder groot, nu is het eigenlijk een relatief klein formaat. Het grootste deel van de televisies die nu verkrijgbaar zijn heeft een formaat tussen 32 inch en 65 inch. 32 inch is geschikt voor de slaapkamer, maar voor de woonkamer wel erg klein. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor 55 inch (139 cm). Zeker dankzij de hoge 4K Ultra HD resolutie kun je gerust een groter scherm kiezen. Zelfs wanneer je dicht op het scherm zit blijft het beeld goed dankzij de extreme scherpte.

LED of OLED

In feite zijn er nu twee beeldtechnieken op de markt. De LED-tv kan gezien worden als de opvolger van de LCD-tv. Sterker nog, een LED-tv is een LCD-tv. Echter wordt met het woord LED verwezen naar de verlichtingsbron van de televisie. Lange tijd was plasma de techniek voor echte liefhebbers, maar dit type televisie is niet meer verkrijgbaar. Met OLED is er gelukkig een meer dan waardige opvolger. OLED-tv's maken geen gebruik van een losse verlichtingsbron. De pixels geven zelf licht en kunnen elk individueel functioneren. Daarom kunnen OLED-tv's ook perfecte zwartwaarden tonen. LG is de enige fabrikant die OLED beeldschermen maken. Je komt wel OLED-tv's van andere merken tegen, maar deze toestellen beschikken ook over een LG paneel. Wel gebruiken die andere merken hierbij eigen beelverwerkingstechnieken en software.

Resolutie

Met de resolutie van een tv wordt aangegeven hoeveel pixels er in het scherm zitten. Dat zegt weer iets over de scherpte. De meest voorkomende resolutie is tegenwoordig 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels). Dit kan gezien worden als de opvolger van Full HD (1920 x 1080), dat vier keer minder pixels heeft. Ook is er nog HD Ready met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Voor tv's van 50 inch en groter raden we altijd aan om te kiezen voor 4K Ultra HD. Hier is het verschil in scherpte duidelijk waar te nemen. Bij kleinere formaten is dit minder het geval. Niet voor niets zijn er eigenlijk geen 4K-tv's te vinden met een schermdiagonaal van 32 inch. Bij de grotere maten is het andersom. Er zijn nauwelijks nog 55 inch schermen met een Full HD paneel verkrijgbaar.

Full HD en 4K Ultra HD

Bekijk alle 4K-tv's 

HDR

De meeste 4K-tv's zijn tegenwoordig ook geschikt voor HDR. Maar wat is HDR? Het staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat kleuren en contrast nog meer levensecht worden. Omdat HDR nog relatief nieuw is, is er nog niet heel veel aanbod op het gebied van beeldmateriaal. Alle 4K UHD blu-ray schijfjes hebben ook HDR. Daarnaast bieden diensten als Netflix steeds meer HDR materiaal aan. Het WK 2018 in Rusland is het eerste grote sportoernooi dat met zowel 4K Ultra HD als HDR is geregistreerd.

Er zijn inmiddels meerdere standaarden op het gebied ontwikkeld. De bekendste namen zijn HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG. Bijna elke tv die HDR ondersteunt kan HDR10 en HLG weergeven. Dolby Vision en HDR10+ kunnen gezien worden als verbeterde versies. Op dit moment vind je ze alleen bij tv's in het hoge segment terug. We vinden het wel belangrijk om heerlijk te zijn over HDR. Veel tv's zijn weliswaar geschikt voor HDR, maar daar blijft het ook bij. Ze herkennen de formaten maar echt grote verschillen ga je niet zien met normaal beeldmateriaal. Voor een optimale HDR kijkervaring kies je een OLED-tv of LED-tv uit het hogere segment.

Smart-tv

Zoals zoveel andere apparaten zijn ook televisies tegenwoordig slim. Maar wat wil dat zeggen? Een smart-tv is een televisie die met internet verbonden kan worden. Meestal kan dit via wifi, maar altijd kan het met een netwerkkabel. Vervolgens kun je apps op de tv gebruiken. Met name applicaties als Netflix, YouTube en Videoland zijn populair op smart-tv's. Logisch, want je hebt er geen externe mediaspelers meer voor nodig. De besturingssystemen van smart-tv's zijn de laatste jaren steeds sneller en eenvoudiger geworden. Vaak zit er zelfs al een Netflix knop op de afstandsbediening.

Smart-tv

De bekendste systemen zijn WebOS van LG, Tizen van Samsung en Android. Laatstgenoemde wordt onder meer door Sony gebruikt. Doorgaans beschikken de wat duurdere tv's over een snellere processor, waardoor je kunt rekenen op bijzonder korte laadtijden en een uitstekende reactiesnelheid. Naast het gebruik van apps kun je vaak ook draadloos streamen naar de tv. Vanaf je smartphone kun je dan bijvoorbeeld draadloos filmpjes naar je grote scherm streamen. Overigens zijn er nauwelijks nog tv's verkrijgbaar zonder smart functie.

Smart TV

Aansluitingen

Een tv gebruik je natuurlijk ook in combinatie met externe apparaten zoals een (4K) blu-rayspeler, spelcomputer, digitale decoder, soundbar of receiver. Bijna alle nieuwe apparaten die nu verkrijgbaar zijn sluit je aan via HDMI. En dus zijn HDMI poorten op je tv onmisbaar. Gelukkig weten fabrikanten dat ook, dus bijna elk toestel heeft minimaal drie HDMI aansluitingen. Meestal is één van die aansluitingen een HDMI ARC (Audio Return Channel) poort. Sluit je hier je geluidssyteem op aan, dan kun je het volume van het geluidssyteem met de afstandsbediening van de tv bedienen.

Een andere veelgebruikte aansluiting is USB. Je kunt daarmee bijvoorbeeld content afspelen vanaf een USB-poort, of programma's opnemen op een harde schijf. Bijna elke tv heeft minimaal twee USB-poorten. Verder hebben tv's vaak een optische digitale geluidsuitgang. Die wordt veel gebruikt voor soundbars. Ouderwetse aansluitingen als scart en analoge audio-uitgangen vind je steeds minder bij nieuwe tv's. Wel worden de tv's meestal uitgerust met een CI+ aansluiting. Hierin plaats je een CI+ module met smartcard van je provider, zoals Ziggo. Je hoeft dan niet meer tv te kijken via een los kastje. Wil je graag het geluid via een koptelefoon beluisteren? Nieuwe tv's hebben hiervoor niet altijd meer een kabelaansluiting. Wel kun je dan vaak een bluetooth koptelefoon koppelen.

Merken

De populairste merken bij PlatteTVdiscounter zijn Samsung, LG, Sony en Panasonic. Regelmatig wordt er gevraagd wat nou eigenlijk het beste merk is. Eigenlijk is dat niet te zeggen. Hou er rekening mee dat elk merk een uitgbreid aanbod van tv's heeft in elk prijssegment. Er zitten natuurlijk grote verschillen in prestaties tussen tv's van 400 euro en 1400 euro. Wil je een OLED scherm? Dan kun je bij alle genoemde merken terecht, behalve Samsung. Voor de kleine portemonnee hebben alle merken leuke toestellen beschikbaar. In dit segment kun je ook prima kiezen voor merken als Toshiba, Salora en Telefunken. Deze merken maken uitstekende producten voor scherpe prijzen.

Merken Inches Categorie tv Beste TV
       
Samsung 32 inch LED-tv's Beste LED-tv's
Sony 39 - 40 inch Smart-tv's Beste Samsung smart-tv's
Panasonic 42 - 43 inch 4K Ultra HD-tv's Beste Sony smart-tv's
LG 50 - 52 inch 3D-tv's Beste Panasonic smart-tv's
Salora 55 inch OLED-tv's Beste LG smart-tv's
Toshiba     Beste Toshiba smart-tv's

Wij zijn officieel dealer van