Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

Wat is een decoder precies?

Zonder decoder kun je geen digitale tv-zenders ontvangen en bekijken. Een decoder is dus een erg belangrijk apparaat als je digitale televisie wilt ontvangen. Anders dan analoge televisie, komt digitale televisie binnen via een signaal dat bestaat uit enen en nullen. De decoder zorgt ervoor dat deze enen en nullen worden omgezet naar beeld, met behulp van de digitale tuner.

Daarnaast zorgt een decoder ervoor dat de smartcard wordt uitgelezen. Een smartcard bevat gegevens over jouw abonnement bij je provider. Aanbieders van digitale tv versleutelen het digitale signaal dat ze versturen, zodat jij alleen de zenders ontvangt waarvoor je betaalt. Betaal je extra? Dan ontgrendelt de decoder een extra digitaal signaal. Als jouw provider werkt met smartcards, dan krijg je deze gewoon meegeleverd met je abonnement. Geen smartcard? Dan is er een grote kans dat jij je abbonement hebt afgesloten bij KPN of Tele 2. Dit zijn de enige twee providers die geen gebruik maken van de smartcard.

<< Terug naar Wiki tv advies

Soorten decoders

De verschillende technieken voor digitale televisie beschikken allemaal over een eigen type decoder. De decoders zijn niet uitwisselbaar.

  • DVB-C is een decoder voor digitale televisie via kabel (UPC of Ziggo)
  • DVB-T is een decoder voor digitale televisie via ether (KPN Digitenne)
  • DVB-S is een decoder voor digitale televisie via satteliet (CanalDigitaal)
  • IP-TV is een decoder voor digitale televisie via ADSL/VDSL/Glasvezel (KPN en Tele 2)

Waar vind ik een decoder?

Veel nieuwe televisies hebben een decoder ingebouwd. Benieuwd of jouw nieuwe, favoriete televisie over een ingebouwde decoder beschikt? Op de productpagina op onze site kun je onder ‘specificaties’ vinden of de televisie over DVB-C/T/S of IP-TV beschikt. Beschikt jouw televisie niet over een ingebouwde decoder? Dan krijg je te maken met een apart kastje naast je televisie. Afhankelijk van je provider krijg je een decoder in bruikleen of cadeau. Heel soms moet je ‘m zelf kopen.

<< Terug naar Wiki tv advies

Wij zijn officieel dealer van