Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

Wat is Blu-ray?

Wat is Blu-ray?

Blu-ray is in feite de opvolger van dvd. Een Blu-rayschijf lijkt erg veel op een dvd en de werking van beide producten is ook bijna hetzelfde. Het belangrijkste verschil is echter de opslagruimte, die is bij Blu-ray namelijk een stuk groter. In tegenstelling tot bij dvd kunnen er daardoor Full HD-films worden opgeslagen op Blu-ray. Het grote voordeel is dat je dus een film kunt kijken in de hoogste beeldkwaliteit. Vooral met alle ultramoderne televisies van tegenwoordig zou het zonde zijn om de geweldige beeldkwaliteit niet te benutten.

Er zijn helaas geen producten die voldoen aan deze criteria.

Voor het afspelen van Blu-ray heb je vanzelfsprekend een Blu-ray speler nodig. Deze apparaten zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De meer luxe uitvoeringen zitten vaak vol met extra opties zoals draadloze verbindingsmogelijkheden. Daarmee kun je de speler als (draadloze) mediaspeler gebruiken. Ook zijn er Blu-rayspelers die 2D-beeldmateriaal kunnen omzetten naar 3D, of Full HD naar 4K Ultra HD. Spelcomputers als de Xbox en PS4 hebben een ingebouwde blu-ray speler.

4K Ultra HD blu-ray

Met de komst van 4K Ultra HD en HDR beeldmateriaal is de standaard blu-ray eigenlijk al weer verouderd. De schijfjes hebben namelijk niet de capaciteit om 4K UHD en HDR materiaal te dragen. Daarom is er sinds 2016 de 4K Ultra HD blu-ray standaard. De speciale schijfjes kunnen niet afgespeeld worden in een standaard blu-ray speler. Je hebt een 4K Ultra HD blu-ray speler nodig. De Xbox One S en Xbox One X zijn spelcomputers die zo'n speler hebben ingebouwd. Door de opkomst van hoge internetsnelheden en streamingdiensten zijn 4K blu-ray schijfjes in Nederland niet bijzonder populair. Toch leveren ze veruit de beste beeld- en geluidskwaliteit, omdat het beeld en geluid niet gecomprimeerd wordt. Sony en Panasonic zijn de belangrijkste fabrikanten van 4K blu-ray spelers. Overigens kun je in deze apparaten ook gewoon normale blu-rays en dvd's afspelen.

<< Terug naar Wiki tv advies