Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

Surround Sound, wat is dat?

Surround Sound, wat is dat?

Surround sound is een vorm van geluidsweergave die jij zelf in je woonkamer kunt ervaren. Er zijn meerdere soorten surroundgeluid, waarmee je omgeven wordt door geluid. Kies je voor 5.1 kanaals geluid, dan heb je drie kanalen aan de voorkant (links, midden, rechts), twee aan de achterkant en een subwoofer. Bij 7.1 heb je ook nog speakers aan de zijkant. 5.1 en 7.1 geluid van DTS en Dolby wordt vaak meegegeven op blu-ray films en via platforms als Netflix, maar ook gewoon bij digitale televisie. Tegenwoordig zijn er ook nog Dolby Atmos en DTS:X, waarbij twee of vier kanalen in de hoogte worden toegvoegd. Ideaal voor scènes met regen en vliegtuigen. Je krijgt dan 7.1.2 of 7.1.4 geluid.

Sets

Merken als Onkyo brengen complete home cinema sets uit, onder meer met 5.1 en 7.1.2 kanaals geluid. Je kunt ook zelf een receiver kopen met los verkrijgbare speakers. Omdat het ophangen van speakers aan het plafond nogal een gedoe is, kiezen veel fabrikanten voor andere oplossingen. Dat zijn dan vaak naar boven gericht speakers die geluid met het plafond weerkaatsen.

Soundbars

Bijna elk groot merk heeft wel soundbars met surroundgeluid in het assortiment. Meestal is dit wel virtueel surroundgeluid, waarbij je dus niet echt speakers achter je hebt staan. Echter zijn er ook modellen die verschijnen met al dan niet optionele draadloze surroundspeakers. En steeds meer soundbars zijn geschikt voor Dolby Atmos en DTS:X geluid, bijvoorbeeld door het gebruik van naar boven gerichte speakers.

<< Terug naar Wiki tv advies