Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

8K Ultra HD tv

8K Ultra HD is de allerscherpste resolutie waarmee televisies op dit moment uitgerust kunnen worden. Terwijl de 4K Ultra HD televisie de laatste jaren sterk in opkomst is, wordt op de achtergrond volop gewerkt aan 8K. Het beeld wordt nog scherper doordat 8K maar liefst vier keer scherper is dan 4K. Veel fabrikanten, waaronder Samsung en LG, hebben fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van 8K-schermen. In 2018 kwamen merken met de eerste schermen op de markt in Europa. Vooralsnog is het aanbod van content in deze resolutie beperkt. Maar de verwachting is dat in ieder geval de Olympische Spelen van 2020 worden uitgezonden in 8K. En streamingdiensten als Rakuten TV hebben belangstelling getoond om 8K content te gaan aanbieden, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw 8K Ultra HD-tv. In Nederland zijn er inmiddels 8K-schermen te koop van onder meer LG, Samsung en Sony.

<< Terug naar Wiki tv advies

sharp-8k-tv

Wat is 8K Ultra HD?

Een 8K UHD-beeldscherm heeft een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Dat is vier keer scherper dan 4K Ultra HD (3840 x 2160), dat op zijn beurt weer vier keer scherper is dan Full HD (1920 x 1080). 8K is dus liefst zestien keer zo scherp als Full HD. Het verschil tussen een Full HD-tv en een 8K Ultra HD televisie is dus bijzonder groot. Ondanks dat je op een Full HD en 4K UHD-tv genoeg kunt beleven en beelden scherp zijn, lijkt het voor zowel de consument als fabrikanten nooit scherp genoeg te kunnen zijn. Details worden veel beter zichtbaar en dat is uiteraard goed voor jouw kijkervaring. Natuurlijk is niet alleen scherpte belangrijk. Om te kunnen genieten moeten ook de kleuren, het contrast en de entertainmentmogelijkheden voldoen aan de hoge eisen van de consument.

Daarom ontwikkelen fabrikanten technieken als OLED en QLED, die verantwoordelijk zijn voor een verbeterde weergave van kleuren en contrast. Daar wordt dan ook nog HDR (High Dynamic Range) aan toegevoegd. Langzamerhand wordt daarmee toegewerkt naar beeldkwaliteit die de realiteit volledig evenaart. Eigenlijk lijkt het met een 8K tv alsof je uit het raam kijkt en vergeet je dat een televisie voor je neus staat. Iedere tint, elke kleur en zelfs de allerkleinste details worden perfect getoond. Je haalt dus echt een privébioscoop in huis. Sterker nog, de kans is groot dat de beeldkwaliteit beter is dan bij de bioscoop bij jou om de hoek.

Het gebrek aan content wordt vaak genoemd door critici. En inderdaad, er is maar weinig 8K Ultra HD beeldmateriaal beschikbaar. Gelukkig zijn streamingdiensten als Rakuten TV al bezig met het aanbieden van 8K-films in de toekomst. Daarnaast maken 8K-tv's die nu te koop zijn gebruik van geavanceerde processoren, die zelfs 720p beelden kunnen opschalen naar 8K UHD-kwaliteit.

Samsung 8K QLED

De eerste 8K televisie van Samsung, uitgebracht in 2018.

In de winkel

Speculaties over 8K-tv's zijn er regelmatig in de media te lezen sinds 2014. Hoewel specialisten eerder nog beweerden dat de tv's wellicht nooit op de markt gingen verschijnen, zijn in 2018 toch mondjesmaat de eerste modellen uitgebracht. Voordat er sprake is van een defintieve doorbrak zijn we waarschijnlijk echter jaren verder, zo is de verwachting. Het grootste probleem is een gebrek aan content. Films, series en tv-programma's zijn niet beschikbaar in 8K en ook randapparatuur kan deze resolutie (nog) niet aan. En waarom zou je een 8K-tv kopen als er niets te bekijken is in 8K? Dit probleem komt ook nog steeds voor bij 4K-tv, maar daar wordt het opgelost door de tv's uit te rusten met upscaling technologie. Software in de tv zorgt ervoor dat beelden met een lagere resolutie scherper worden gemaakt. En het aanbod van films en series in 4K Ultra HD groeit, onder meer bij Netflix en met 4K blu-ray films. Dat deze 4K-tv's steeds meer geliefd zijn, is dus niet heel vreemd.

Tijdens grote beurzen, zoals de CES in Las Vegas en IFA in Berlijn, tonen diverse merken steeds vaker 8K tv's. Ook hierin wordt upscaling technologie gebruikt om het gebrek aan content te compenseren. De eerste Samsung 8K televisie ligt in oktober 2018 in de winkels. Het betreft een QLED model dat gemaakt wordt in de formaten 65, 75 en 85 inch. Logisch, want in principe heeft de hogere 8K resolutie alleen een meerwaarde op grote beeldschermen. Op een klein scherm zou de meerwaarde niet of nauwelijks waar te nemen zijn. Op de IFA 2018 liet LG een 88 inch OLED scherm met 8K resolutie zien. Een primeur, want tot nu toe verschenen uitsluitend 4K OLED-tv's. Vanaf 2019 beleeft 8K een echte doorbraak. Zowel LG als Samsung en Sony brengen meerdere 8K-tv's uit. Samsung doet dat vanaf 65 inch, terwijl andere merken het bij grotere formaten houden. Op de IFA 2019 beurs toonde Sharp zelfs een 120 inch 8K Ultra HD-televisie.

De 8K Ultra HD tv's, in het verleden ook wel Hi-vision televisies genoemd, zullen vermoedelijk in 2020 optimaal gebruikt kunnen worden door liefhebbers van sport. Er liggen plannen om de Olympische spelen in dit jaar uit te zenden in 8K. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat dit sportevenement plaats gaat vinden in Japan, het thuisland van diverse grote tv-merken. Hoe dan ook, het beeld zal dan dermate scherp zijn dat jij geen photo-finish meer nodig hebt om te bepalen wie de winnaar is!

8K-uhd-tv

Op de IFA 2019 toonde Sharp een 120 inch 8K Ultra HD-tv.

<< Terug naar Wiki tv advies

Wij zijn officieel dealer van