Winkelwagen 0

Nog geen producten toegevoegd

PlatteTVdiscounter gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Thuiswinkel Waarborg

4K Ultra HD televisie: de scherpste beeldkwaliteit!

4K is de nieuwe norm als het aankomt op de resolutie die wordt toegepast op televisies. Een 4K UHD-beeldscherm is een televisie met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Hiermee is deze beeldresolutie vier keer scherper dan zijn voorganger, Full HD (1920 x 1080). Veel nieuwe tv's worden uitgerust met deze beeldresolutie, die zorgt voor een verbeterde beeldweergave. De beelden die op deze tv's worden getoond, zijn vier keer scherper dan op een Full HD-tv. Dit wil dus zeggen dat meer details weergegeven worden op het scherm. 4K Ultra HD wordt op verschillende manieren aangeduid. Naast 4K Ultra HD zijn andere benaming Ultra HD of UHD, daarom zeggen wij voor het gemak vaak 4K Ultra HD, maar zul je ook de andere benamingen tegen komen. Maar wat is '4K Ultra HD' nu precies en wat kun je ermee? Omdat we steeds meer 4K Ultra HD televisies in ons assortiment opnemen, vertellen we er graag wat meer over. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen, de beste 4K-tv's en welke modellen hebben de merken op de markt gebracht? Je ontdekt het allemaal hieronder!

Sony 4K-tv

Wat is 4K Ultra HD?

4K Ultra HD heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Hiermee is het beeld vier keer zo scherp als met Full HD [1920 x 1080 pixels]. 4K Ultra HD is een verwijzing naar de resolutie van een beeldscherm. Het zegt iets over het aantal pixels die samen het beeld vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper en gedetailleerder het beeld op het scherm geprojecteerd wordt. Bij een 4K Ultra HD-televisie is de resolutie 3840 x 2160 pixels. Dit betekent dat het beeld superscherp is. Het is een verbetering van de Full HD beeldschermen, die langzaam maar zeker verdreven worden door de televisies die zijn uitgerust met een 4K Ultra HD-resolutie. Full HD-beeld, heeft 'maar' een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daar komt ook de term 4K deels vandaan: deze resolutie is namelijk vier keer scherper dan Full HD. Dankzij de hoge resolutie komen alle kleine details die je voorheen niet zag tot leven. Vallende regendruppels, een rollende traan of het stukje stof dat neerdaalt, het kan allemaal worden weergegeven dankzij deze scherpe kwaliteit die 4K wordt genoemd. Met 4K Ultra HD zie je alle details ineens haarscherp op je beeldscherm. De bioscopen in Nederland spelen al enige tijd films af in 4K kwaliteit. Met de 4K tv's creëer je eenvoudig je eigen thuisbioscoop! 

Bekijk alle 4K Ultra HD televisies >>

Wat zijn de voordelen van 4K Ultra HD?

LG 4K-tvEr zit één heel duidelijk voordeel aan deze nieuwe resolutie. Je kijkt naar veel scherpere, gedetailleerde beelden. Ook de kleuren van een 4K-televisie zijn door de vernieuwde functies en technieken die tegenwoordig worden toegepast op televisies veel helderder en spatten van het scherm af. Door de realistische kleuren en de scherpe kwaliteit wordt televisie kijken een geheel nieuwe ervaring. In vergelijking met de standaard Full HD-kwaliteit zie je veel meer details en is je favoriete film ineens een heel andere beleving.

  • 4x scherper dan Full HD
  • Sprankelende kleuren
  • Realistische kijkervaring 

Merken 4K Ultra HD-tv's

De meeste merken hebben een serie met 4K Ultra HD-tv's op de markt gebracht. Sinds 2014 is deze opmars aan de gang en anno 2017 zijn deze beeldschermen sterk verbeterd. Merken houden het ook niet bij slechts één serie als het aankomt op 4K. Tegenwoordig worden er meer 4K-tv's op de markt gebracht dan dat er nieuwe Full HD-schermen bij komen. De afmetingen van televisies variëren van 40" (102 cm) tot 86" (218 cm). Je kunt programma's en films in deze kwaliteit streamen naar je televisie. Apps als Netflix hebben al 4K-aanbod en in de loop der tijd zullen meer apps voor bijvoorbeeld de Smart-tv dit aan gaan bieden. Benieuwd naar de tv's in ons assortiment? Dan kun je hieronder op de link per merk klikken om ze te bekijken.

Samsung 4K

Let op! Je hebt een HDMI-kabel van hoge kwaliteit nodig om 4K-beeld weer te geven. Speciaal voor 4K UHD is een nieuwe HDMI-standaard ontwikkeld (HDMI 2.0). Gebruik wel een Audioquest HDMI-kabel of een HDMI 1.4 kabel om de kleur en audio optimaal te houden als je je tv aansluit aan een blu-rayspeler, settopbox of home cinema set. 

4K upscaling

Wat nou als je een televisie hebt met 4K UHD, maar je wilt een film kijken die is opgenomen in standaard HD-kwaliteit? Die wil je dan toch ook in hoge kwaliteit zien? Dat kan! Speciaal hiervoor is 4K upscaling ontwikkeld. Upscaling komt voor bij blu-rayspelers, televisies en zelfs home cinema sets. Zo wordt HD-beeld omgezet in superscherp 4K-beeld via geavanceerde technieken. Die upscaling techniek is heel handig, want al enige tijd worden blu-ray discs geproduceerd die geschikt zijn om af te spelen in 4K. Met een 4K UHD blu-ray speler én discs heb je upscaling natuurlijk helemaal niet meer nodig.

8K resolutie

4K is echter nog niet het uiterste als het aankomt op de beeldresolutie. In de toekomst kunnen we namelijk alleen nog maar scherper beeld verwachten. De 8K-resolutie, van 7680 × 4320 pixels, is volop in ontwikkeling voor de gewone consumenten elektronica. Inmiddels is de eerste televisie met deze resolutie al op de markt gebracht. Zo gek als de 8K fulldome-resolutie zal het voorlopig niet worden. Die wordt onder andere toegepast in planetariums.

<< Terug naar Wiki tv advies

Wij zijn officieel dealer van